ХОРМОН НА РАСТЕЖА: ЗАБАВЯ ЛИ СТАРЕЕНЕТО?

Хормон на растежаОтдавна човечеството търси еликсира на младостта. Дали той вече е открит? Едно от най-новите научни открития в тази област е базирано на молекулата на растежния хормон, откритие, което все още е в процес на допълнителни изследвания, но звучи доста обещаващо.

Нивата на растежния хормон след пубертета и с напредването на възрастта намаляват. Роля за това имат и намалената физическа активност, недостатъчният прием на протеини, спада на половите хормони, натрупването на висцерални мазнини и недоспиването.

Хормонът на растежа би могъл да се ползва за спиране процеса на стареене, да върне биологичния часовник  назад и едновременно да се натрупа мускулна маса, за изгаряне на мазнини, за повишаване на либидото, подобряване на съня, паметта, засилване на имунитета и за повече енергия. От известно време се практикува заместваща терапия с растежен хормон с тази цел.

 

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА РАСТЕЖНИЯТ ХОРМОН?

Човешкият растежен хормон (Human growth hormone), генотропин, соматотропин (от старогр. – телесен растеж) е протеин, произвеждан от хипофизата. Той се секретира през целият живот и е главен регулатор на растежа и метаболизма в човешкото тяло.

При една трета от хората обаче, той спира да се секретира след 60-та година. Развива се синдрома Дефицит на растежен хормон при възрастни, свързан с мускулна атрофия, натрупване на подкожни мазнини, умора, депресия и сърдечно-съдови заболявания. Това кара учените да смятат, че нивата на хормона са ключови за скоростта, с която стареем.

Тялото произвежда най-високи количества соматропин през нощта и по-точно в часовете 23:00 – 2:00. Соматотропинът остава активен в кръвния поток само  няколко минути, но те са напълно достатъчни на черния дроб да го преобразува в протеинови хормони, сред които най-важен е инсулиноподобния фактор на растежа (IGF-1).

Действието на растежния хормон е по два начина – чрез директно свързване с рецептори в прицелните клетки и индиректно, предимно чрез инсулин-подобният растежен фактор (Insulin-like growth factor-I: IGF-I). При по-ниски дози при деца, растежът изостава и те остават джуджета. При по-високи дози се развива гигантизъм.

Здравият мъж има до 5 нанорграма в милилитър циркулираща кръв хормон на растежа. Нивата на растежен хормон при жена могат да достигнат до два пъти повече през бременността. Най-високо съдържание и при двата пола има по време на пубертета, а спада му започва в началото на 20-те години.

Учените са започнали да събират растежен хормон от хипофизите на трупове още през 1950 година, но   той е синтезиран лабораторно и одобрен от FDA (Световна агенция за храни и лекарства) за употреба чак през 1985.

В момента стотици хиляди пациента по целия свят използват растежния хормон за лечение на хипофизарен нанизъм и редица други заболявания, както и за допинг при спортисти.

 

МЕТАБОЛИТНИ ЕФЕКТИ НА РАСТЕЖНИЯ ХОРМОН

Растежният хормон има ключови ефекти в протеиновата, липидната и въглехидратната обмяна. Като цяло усилва метаболизма и разхода на енергия - тялото изгаря мазнините и въглехидратите много по-бързо.

Липиден метаболизъм: растежният хормон стимулира разграждането на мазнините в клетките и използването им за енергия, което води до редукция на мастните депа.

Белтъчен метаболизъм: улеснява усвояването на аминокиселините от клетките и изграждането на протеини, съответно мускулен растеж. Увеличава синтеза на колаген и растежа на съединителна тъкан, сухожилия и хрущяли. Потиска разграждането на протеини.

Въглехидратен метаболизъм: понижава усвояването на въглехидратите и потиска навлизането на глюкоза в мускулите и мастните клетки. Потиска гликолизата (разграждането на глюкоза и използването и за енергия) и засилва гликонеогенезата (превръщането на мазнини в глюкоза). Успоредно обаче с мобилизацията на мазнините, повишава нивата на кръвната захар и при дългосрочен прием може да  доведе до инсулинова резистентност и диабет.

 

ПОДМЛАДЯВАНЕ И ПОДОБРЕНИЕ СЪСТОЯНИЕТО НА КОЖАТА

С напредване на възрастта кожата става суха, по-тънка,  появвяват се бръчки по нея. Употребата на растежен хормон прави хората да изглеждат по-млади, кожата е с по-добър тургор и еластичност, поради по-висиката хидратация и поради изграждането на нов колаген в дермата.

Промените се забелязват в рамките на месец след започване на терапията. Фините бръчки започват да изчезват, а дълбоките се редуцират значително. Подобрява се визията и излъчването. Промените засягат най-вече кожата на лицето, но и на цялото тяло. Кожата става гладка и нежна като коприна, феномен, който се усеща най-добре с опакото на ръката.

Заедно с общата редукция на мазнини се стопяват и мазнините, натрупани на определени места по лицето - торбички под очите, в страни от назолабиалните гънки, странично и под долната челюст, над веждите. Птозата на кожата на горния клепач се редуцира или изчезва напълно.

Разрастването на мастна тъкан под кожата на носа също се редуцира значително. Същото се отнася и до сенилната хиперплазия на мастните жлези и тъмните кръгове под очите - намаляват или напълно изчезват.

При по-продължителна терапия изчезва напълно и целулита. Фините стрии по кожата могат да изчезват напълно, а по-големите редуцират своите размери.

 

РАСТЕЖ НА КОСА И НОКТИ

Соматотропина стимулира растежа на всички клетки, в това число на космите и ноктите. При повечето пациенти се наблюдава растеж на нова коса. Употребата на хормона възстановява естествения цвят на косата, укрепва косъма и подпомага растежа му.

Поради стимулиране на естествения пигмент, побелялата коса постепенно започва да възвръща цвета си и това може да бъде напълно при някои пациенти, особено при по-продължително лечение.

 

ОТСЛАБВАНЕ НА ТЕГЛО И ИЗГАРЯНЕ НА МАЗНИНИТЕ

Повечето диети водят до загуба на мускулна маса заедно с мазнините, но с растежния хормон това не се случва, дори се топят мазнини и без диета, резултат, доказан при много проучвания. Най-доброто на терапията с растежен хормон е, че изгаря най-проблемните мазнини - в областта на корема и ханша, както и висцералните мазнини.

Това е особено забележимо при първия цикъл с растежен хормон. Тогава тялото е шокирано от високите нива на хормона и изгаря мазнини много бързо. При следващи цикли редукцията на мазнини е по-умерена. При терапия със соматотропин е много характерен и намаленият апетит към консумацията на мазнини.

За сметка на редуцирането на подкожните и висцералните мазнини се понижава масата на тялото. Понякога, особено при тренищи редовно, се наблюдава задържане на теглото, поради покачване на костната плътност, натрупване на колаген в кожата, хрущялите, мускулите и сухижилията, изграждане на мускулна маса, хидратиране на кожата, регенерация на вътрешните органи, но най-вече, поради задържане на вода в тъканите.

Видимите промени в тялото, в следствие на употребата на соматропин се проявяват при всеки човек след различен период от време. Някои от употребяващите хормон на растежа забелязват ефект моментално. При други промените настъпват след няколко дни, а при трети е необходима няколкомесечна терапия, за да се отбележи видим напредък.

 

ПОВИШЕНА МУСКУЛНА СИЛА И МАСА

Хормона на растежа  активира  анаболитните процеси, което води до повишаване мускулната маса и изграждане нови мускулни клетки (мускулни влакна).  Ефекта, обаче е значително по-слаб, отколкото при анаболните стероиди и ако искате да направите мускули, терапията с растежен хормон е само допълнение към терапията с тестостерон.

Освен мускулната маса се повишава и мускулната сила и издържливостта при тренировки. Изгражда се и нов колаген в мускулите и сухожилията, което ги прави по-здрави и устойчиви на травми. Поради интензивното топене на подкожни мазнини се очертава и мускулният релеф.

 

ПОВИШЕНА КОСТНА ПЛЪТНОСТ

Хормона на растежа повишава костната плътност и намалява риска от остеопороза. Наблюдава се по-бързо възстановяване при фрактури на костите. Препаратът повишава усвояването на калций през стомаха и червата, благодарение на което подобрява минерализацията на костите. Стимулира остеогенезата и изграждането на костна тъкан.

 

ПОВИШЕНО ЛИБИДО И ПОТЕНТНОСТ

Растежният хормон влияе върху половото съзряване и  дефицита му води до еректилна дисфункция и намалено либидо. Терапията със соматотропин влияе положително върху сексуалният живот при мъже и жени.

При всички пациенти се наблюдава значително  покачване нивата на тестостерон, скоро след започване на терапията, като този ефект е по-слабо изразен при по-възрастни пациенти.

 

ПОДОБРЕНА ПАМЕТ И МИСЛОВНИ ПРОЦЕСИ

Соматотропин  оказва положително влияние върху паметта и интелектуалните способности и психическото състояние на пациентите. С помощта на терапията се увеличава активността на главния мозък, подобрява се паметта, повишава се жизненият тонус, значително се подобрява качеството на живот.

 

ПОДОБРЯВАНЕ НА СЪНЯ

По време на сън се секретират три четвърти от нивата на растежен хормон за денонощието. Това обяснява и възстановяващото действие на съня. С напредването на възрастта намалява продължителността на съня и съответно нивата на растежния хормон спадат. Недоспиването при млади индивиди също е свързано с по-ниски нива на растежен хормон.

При започване на заместваща терапия със соматотропин, първото нещо, което се забеляза от пациента е подобряването на качеството на съня. Той става по-дълбок и по-продължителен и изпълнен със сънища. Пациенти съобщават, че се събуждат в същата поза, в която са заспали. Подобрява се и възстановяването след сън.

Като страничен ефект се наблюдава сънливост и повишено желание за сън в следобедните часове - т. нар. бебешки дрямки. Този ефект е най-изразен няколко месеца след започване на терапията, но с времето изчезва.

 

УВЕЛИЧАВАНЕ НА ЕНЕРГИЯТА И ИЗДЪРЖЛИВОСТТА

Увеличената енергия, тонус, издържливост и по-бързото възстановяване са ефектите, които се усещат веднага след приема на растежен хормон. Освен повишената мускулна сила, това се дължи и на по-добрия сън и подобрената работа на сърдечно-съдовата и белодробната система, по-доброто насищане на кръвта с кислород.

Резултатът е повишена издържливост, повече енергия и тонус по време на работа, по-дълги и интензивни тренировки и възстановяване след тях. Повишеният тонус и енергия, както и подобреното настроение ни карат да се чувстваме млади, дори и в напреднала възраст.

 

ПОВИШАВАНЕ НА ИМУНИТЕТА

В пубертета, когато нивата на растежния хормон са най-високи, имунната система функционира най-добре. С напредване на възрастта, когато секрецията на хормона намалява, отслабва и имунитета. При заместваща терапия с растежен хормон се подобрява имуитета, което подобрява защитата на организма от настинки, грип и други инфекции.

Подобрява се заздравяването на рани, особено на тежки наранявания при травми и изгаряния. Изследвания показват, че се повишава броя на белите и червените кръвни клетки, макрофагите, както и производството на антитела и интерлевкини.

 

ПОДОБРЕН ЛИПИДЕН ПРОФИЛ, ПОНИЖЕНО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ И РИСК ОТ СЪРДЕЧНО-СЪДОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Антиатерогенният ефект на генотропин се реализира с помощта на увеличаване нивото на липопротеини с висока плътност и намаляване на концентрацията на липопротеини с ниска плътност, което от своя страна понижава риска от развитие на сърдечносъдови заболявания.

Препаратът действа непосредствено на миокарда като подобрява неговите съкращения. По-високите нива на растежен хормон редуцират риска от сърдечно-съдови заболявания.

 

РЕГЕНЕРАЦИЯ НА ВЪТРЕШНИТЕ ОРГАНИ

Растежхия хормон води до регенерация на тъканите, в това число и на вътрешните органи, които се свиват с до 30% с възрастта. При пациенти със стеатоза на черния дроб е наблюдавано пълно възтановяване след шестмесечна терапия с хормона. 

 

СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ НА РАСТЕЖНИЯ ХОРМОН

Няма опасности при ползване на хормона в нормални дози, след извършване на необходимите изследвания на организма и консултацията със специалист. Трябва да се знае, че поради високата цена, тези лекарства често се фалшифицират. Страничните ефекти се проявяват при употреба на растежния хормон в по-големи дози . Те са:

Синдром на карпалния тунел. Изтръпването на дланите и пръстите се наблюдава сутрин при пациенти, прилагащи соматотропин в дози, по-високи от 4 единици днневно. Причината е нарастването на мускулите на китката, и задържането на вода в тях, което притиска нервите, преминаващи през карпалния тунел. Този ефект е временен и изчезва след няколко седмици от появата си.

Задържане на вода и отоци. Понякога пациенти съобщават за оточност по лицето и пръстите сутрин. Този ефект също изчезва при намаляване на дозата или спиране на лечението. По принцип хидратирането на кожата и тялото е положителен ефект и придава по-младежки вид.

Сутрешна скованост и болки в мускулите и ставите. Леки болки в пръстите, мускулите и ставите, като след тежки тренировки. Дължи са на регенерацията и растежа на тъканите през нощта.

Хипогликемия. Възможни са бързи спадове на нивото на кръвната захар, особено след тренировка.

Високи нива на холестерол.

Риск от диабет. Ефектите на соматотропина върху въглехидратите се изразяват в намалено използване на глюкоза за енергийни нужди и увеличено отлагане на гликоген в клетките, което се дължи на засиленото използване на мастите като енергиен източник. Едновременно с това намалява ефекта на инсулина по отношение на навлизането на глюкоза през клетъчната мембрана в клетката. Всичко това води до повишаване на кръвно-захарно ниво.

Хипертония и сърдечна недостатъчност.

Растеж на тумори. Дължи се на по-бързия растеж на всички клетки в организма, особено по-бързо делящите се. Става въпрос обаче за съществуващи ракови клетки, а не за появата на нови.

Акромегалия. Наблюдава се при прием на високи дози дълги години,  около 10. Клиничните прояви включват нарастване и уголемяване на акрите - крайните части - уши, нос, устни, език, долната челюст, скули, надочни дъги,  ръце, ходила, пръсти, пенис. Отключват се сърдечни смущения,  хипергликемия.

Хипертрихоза. Възможно е при прекомерна употреба на соматропин да се наблюдава сериозно окосмяване, значително по-силно от това вследствие на тестостерон и подобни анаболни андрогенни стероиди.

 

ДОЗИРАНЕ НА СОМАТОТРОПИН

Соматотропин се отличава с благоприятен профил на безопасност. Сериозни странични ефекти се наблюдават изключително рядко. За тяхното отстраняване е необходимо временно прекратяване на приема на препарата или намаляване на предписаната доза.

Дозите са индивидуални за всеки пациент. Инжектира се подкожно рано сутрин  или вечер преди лягане, като и в двата случая е задължително да е на гладно.

 

УПОТРЕБА НА РАСТЕЖНИЯ ХОРМОН

Употреба на растежен хормон при деца:

Синдром на Търнър – генетично заболяване, което засяга развитието.

Синдром на Прадер-Уили, рядко генетично заболяване, което води до лош мускулен тонус, ниски нива на половите хормони и постоянно чувство на глад.

Хронична бъбречна недостатъчност.

HGH дефицит или недостатъчност.

Деца, които са родени малки за гестационната си възраст.

Употреба на растежен хормон при възрастни:

Синдром на късите черва (неправилна абсорбация на хранителните вещества).

Дефицит на HGH, поради редки тумори на хипофизата.

Мускулно-линеене, зяболяване свързано със ХИВ/СПИН.

При спортисти - за мускулно изграждане, релеф и стопяване на мазнини, за подобряване на спортните постижения.