КАКВО Е СЪРБЕЖ?

СърбежСърбежът (pruritus) е дразнене на кожата, което води до желание за чесане. Сърбежът е често срещан проблем и може да бъде локализиран (ограничен в една област на тялото) или генерализиран. Сърбежът може да възникне с или без кожни обриви.

 

КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОЯВАТА НА СЪРБЕЖ?

Различават се две основни групи сърбеж:

Недерматологичен сърбеж (pruritus sine materia) 

Появата на сърбеж върху видимо непроменена кожа налага основно изследване на болния и търсене на причината за появата на сърбежа. Редица вътрешни болести могат да бъдат съпроводени от сърбеж: хепатит (pruritus hepaticum), диабет (pruritus diabeticorum), болести на бъбреците (pruritus nephriticus), на щитовидната жлеза, бременност (pruritus gravidarum).

Сърбежът може да е проява на злокачествено заболяване на вътешните органи (pruritus paraneoplasticus), на паразитози – ехинококоза и др, на неврологични и психични разтройства (pruritus neuroticus). Приемът на някои медикаменти – морфин, бетаблокери и др. може да доведе до сърбеж.

Сухотата на кожата е основен фактор при появата на сърбежа. Суха кожа се среща индивидуално, при атопичен терен и в напреднала възраст (pruritus senilis).

Трябва да се знае, че с всяка изминала година от живота количеството на вода в организма започва да намалява и кожата се изсушава. Сърбежа е особено силен след баня, когато кожата се изсушава още повече от измивните препарати.

Дерматологичен сърбеж (pruritus cum materia) 

При тази форма сърбежа е свързан с някои кожни заболявания – краста, ухапване от насекоми, урикария, микози, дерматити и екземи, лихен планус.

 

КАКВО Е ЛЕЧЕНИЕТО НА СЪРБЕЖА?

На първо място при къпане трябва да се използва хладка, а не гореща вода. Да се избягват сапуни с парфюми и дезедоранти със спирт. Дрехите трябва да са по–широки, не прилепнали и памучни, а не вълнени или от изкуствени материи.

Използват се мазни овлажняващи кремове, ако кожата е суха и лющеща се. При локализирани сърбежи се използват корикостероидни кремове. Перорално се прилагат антихистамини.