КАКВО Е ПРУРИГО?

ПруригоПод този термин се обединяват група заболявания, общото между които е интензивният сърбеж и наличието на т.нар. серо-папули или пруриго-папули.

Пруриго-папулите са папули, които на върха имат малка везикула. Поради силният сърбеж везикулата се разкъсва от разчесванията и се превръщя в хеморагична коричка.

След време пруриго-папулата може да премине, особено при хроничните форми, в атрофичен цикатрикс с хиперпигментна периферия.

 

КАКВИ ВИДОВЕ ПРУРИГО СЪЩЕСТВУВАТ?

Prurigo simplex acuta (strofulus)

Строфулусът (urticaria papulosa infantum, prurigo simplex acuta, strophulus) е хронично – рецидивиращо, силно сърбящо заболяване, характерно за детската възраст. Дължи се на алергична реакция след  ухапване от членестоноги - комари, паяци, кърлежи, бълхи, кокошинки, гъсеници.

ПруригоЗаболяването има сезонност,  пролет и лято и  географски тропизъм – села, планини, полета и др. Обикновено започва след първата година, защото е нужно време организма да се алергизира. Изчезва през седмата година или през пубертета, когато организма се хипосенсибилизира.

Обривите се срещат по-често по откритите части – лице и крайници, но се  засяга и тялото. Типичните обриви са серо-папули или пруриго–паули, покрити с малка везикула, бързо екскориирана  вследствие разчесване и засъхваща в коричка на върха на папулата.

Папулата е оградена от червена зона, подобна на уртика. Налице са и следи от разчесване - екскориации. Заболяването се придружава от силен сърбеж, който нарушава съня на децата.

Наблюдават се няколко форми – strophulus papulosus, с наличие на серо – папули, strophulus vesiculosus (varicelliformis) – тук са налице малки мехурчета на върха на папулите и обрива изглежда като при варицела. Strophulus bullosus – в този случай се образуват големи мехури.

Понякога строфулуса персистира и при възрастни и се нарича dermatitis ab insectibus или  prurigo adultorum.

Prurigo simplex subacuta (prurigo chronica adultorum)

ПруригоОбикновено е симптом при чернодробни (prurigo hepatica), бъбречни (prurigo nephritica), хематологични (prurigo lymphatica), хормонални заболявания (prurigo diabetica), съпътства неоплазми на вътрешните органи (prurigo paraneoplastica) и бременност (prurigo gravidarum).

Протича с пруриго-папули, нодули и екскориации по екстензорните части на крайниците, горната половина на тялото и по – рядко лицето (acne urticata).

Характерно е преустановяване на сърбежа при разчесване на лезиите до кръв и липсата на сърбеж в околните кожни участъци. При други сърбящи дерматози обикновено сърби цялата кожа.

Prurigo nodularis

Това е хронична, силно сърбяща дерматоза с неизвестна етиология. Засяга предимно възрастни индивиди. Започва със силен сърбеж, който може да подлуди болните и е локализиран главно по разгъвните повърхности на предмишниците и подбедриците.

Постепенно на същите участъци се появяват надигнати, полусферични възли с големина от 0,5 до 2см. След разчесване, възлите се  покриват с хеморагични крусти. Преминават с цикатрикси с атрофичен център и хиперпигментна периферия.

Броят на възлите има тенденция да се увеличава с времето. Болестта трае с години и може да доведе до психични разтройства. Обикновено такива пациенти имат анамнеза за атопичен дерматит, сенна хрема или астма.

КАКВО Е ЛЕЧЕНИЕТО НА ПРУРИГО?

Прилагат се общи антихистамини и локални кортикостероиди.