КАКВО Е НЕВУС НА СЪТЪН?

Невус на СътънНевус на Сътън, наречен още хало невус, Naevus Sutton, Leucoderma centrofugum acquisitum е  невус (бенка), заобиколена от ивица нормална на вид кожа с липсваща пигментация.

 

КАКВА Е ЧЕСТОТАТА НА НЕВУСА НА СЪТЪН?

Невусите на Сътън се срещат сравнително често, особено при деца и младежи, като често са множествени. Смята се, че появата на Хало невуси се дължи на реакция на имунната система на пациента към клетките на невуса. Невусът на Сътън често се среща при пациенти с витилиго.

 

КАК ИЗГЛЕЖДА НЕВУС НА СЪТЪН?

Невус на СътънНай-често този тип невуси се срещат по кожата на гърба, обикновено са множествени и се появяват едновременно. Обикновено пациентът забелязва формирането на ивица по-светла кожа около преди това съществуваща нормална бенка.

През следващите месеци централно разположеният невус постепенно намалява размерите си и може да изчезне. Често, преди да изчезне, централният невус се възпалява и е с червен цвят. Депигментираният участък остава с месеци и години, като спонтанната му репигментация е малко вероятна.

КАКВО Е ЛЕЧЕНИЕТО ПРИ НЕВУС НА СЪТЪН?

Поради ниския риск от злокачествена трансормация на хало-невусите, в мнозинството от случаите лечение не се налага. Рядко е необходимо хирургично отстраняване на измененията на кожата.