КАКВО Е КАРБУНКУЛ?

КарбункулКарбункулът (Carbunculus) е тежко протичащо гнойно-некротично възпаление на няколко съседни космено-маслени фоликула и околните тъкани, т.е. конгломерати от няколко фурункула (цирея) в общ възпалителен инфилтрат.

Карбункулът е съпроводен със  засягане на общото състояние. Причинява се от златистия стафилокок (S. aureus), а в някои случаи се добавя и инфекция със стрептококи, коли-бактерии, протеус, ентерококи.

 

КОИ СА ПРЕДРАЗПОЛАГАЩИТЕ ФАКТОРИ ЗА РАЗВИТИЕ НА КАРБУНКУЛ?

Карбункулът засяга индивиди, предимно с отслабена имунна система, анемия, левкемии, захарен диабет, неоплазми идр.

 

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ ПРИ КАРБУНКУЛ?

Карбункулът засяга по-често мъже в средна и напреднала възраст. Най-честата локализация е по врата, гърба, седалището и бедрата. Клинично карбункулът се представя с оформяне на гладък, болезнен, с кулообразна форма, зачервен, оточен инфилтрат, който може да нарасне за няколко дни до 10 см или повече.

Около седмица след появата му върху него се образуват множество фоликуларни отвори, от които се отделя гноен ексудат, подобно на "пчелна пита". При острото развитие на некрозата в центъра на карбункула се оформя дълбока язва с гнойно дъно, която бавно се изпълва с гранулации.

Целият цикъл продължава от 3 до 5 седмици. Той се придружава от втрисане, висока температура и прояви на обща интоксикация с влошаване на общото състояние.

 

КАКВИ СА УСЛОЖНЕНИЯТА ПРИ КАРБУНКУЛ?

Възможните усложнения на карбункула включват:
Лимфангит - възпаление на лимфните съдове

Лимфаденит - възпаление на лимфните възли

Тробофлебит - възпаление на вените с развитие на тромби в тях

Сепсис - разпространение на бактериалния причинител в кръвния ток

Метастатична инфекция - разпространение на гнойните причинители във вътрешните органи и образуване на гнойни огнища.

 

КАКВО Е ЛЕЧЕНИЕТО ПРИ КАРБУНКУЛ?

Лечение на карбункула се провежда със системни антибиотици. Локално се прилагат антисептични разтвори и антибиотици. Лечението на карбункула е сериозно и изисква хоспитализация и специализирана медицинска помощ.