КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА БОЛЕСТТА НА РЕНДЮ-ОСЛЕР

Болест на Рендю-ОслерMorbus Rendu-Osler, Болестта на Рендю-Ослер (Osler–Rendu-Weber) - Teleangiectasia hereditaria haemorrhagica се характеризира с хередитарни множествени телеангиектазии на кожата, лигавиците и вътрешните органи с повишена склонност към кървене.

 

КАКВА Е ЕТИОЛОГИЯТА НА БОЛЕСТТА НА РЕНДЮ-ОСЛЪР

Това е наследствена болест, унаследява се автозомно-доминантно.

 

КАКВА Е КЛИНИКАТА ПРИ БОЛЕСТТА НА РЕНДЮ-ОСЛЪР

При тази наследствена болест сa характерни малки ангиоматозни възли - червени точки или папули до няколко милиметра, телеангиектазии и съдови звезди, които лесно кървят спонтанно или при лека травма.Те се появяват на много места по тялото: на лигавиците в носа, устната кухина; по устните и езика; по кожата на лицето, гърдите, корема, дисталните части на ръцете и краката, по очната лигавица и клепачите.

Болестта на Рендю-Ослър често се съчетава с други съдови нарушения: варикозно разширени вени, хемороиди, полипоза на стомаха. За заболяването са характерни повтарящи се кръвоизливи, особено от носната лигавица и гастроинтестинално кървене, които водят до анемия. Те възникват поради състоянието на кръвоносните съдове – те са разширени и изтънели, с лесно ранима съдова стена.

Хередитарните телангиктазии се развиват в пубертета или между 20 и 30 години.

 

КАКВО Е ЛЕЧЕНИЕТО НА БОЛЕСТТА НА РЕНДЮ-ОСЛЕР

Леките случаи не се нуждаят от лечение. От козметична гледна точка телеангиектазиите и ангиоматозните възелчета могат да се премахнат с електрокоагулация или лазертерапия. При анемия се дават симптоматични средства.