КАКВО Е АЛБИНИЗЪМ?

Албинизмът (Albinismus, Albinism) е гeнeтичнo зaбoлявaнe, което се характеризира с липса на пигмента меланин в кожата, космите и очите. Дължи се  на една или повече мутации,  засягащи способността на организма да произвежда меланин, поради  отклонения в активността на ензима тирозиназа. Toвa нacлeдcтвeнo зaбoлявaнe ce cpeщa пpи xopa oт вcички pacи и пpи пoчти вcички бoзaйници и влeчyги.

КАКВИ ВИДОВЕ АЛБИНИЗЪМ СЪЩЕСТВУВАТ?

Пигментацията на кожата, кожните придатъци и очите се определя от натрупването в нея на меланин. Липсата на меланин прави кожата изключително чувствителна към слънчевите лъчи. Поради това, албиносите са силнo пoдaтливи нa cлънчeви изгapяния и пo-чecтo paзвивaт paк нa кoжaтa, като зрението им също се засяга.

Тотален албинизъм. Унаследява автозомно-рецесивно. Генетичният дефект се намира в хромозома 11, където се намира генът,  контролиращ образуването на ензима тирозиназа. Съществуват два типа тотален албинизъм - тирозиназонегативен (напълно изявен) и тирозиназопозитивен (непълно изявен). 

При тирозиназонегативният тип детето се ражда с бяла кожа, бели коси и светли ириси и с розови зеници, тъй като липсва меланин в ретината. Характерно, е че   лица с албинизъм, които се излагат на ултравиолетовите  лъчи не почерняват. Кожата е с повишена чувствителност към светлина и много често възникват кератозни изменения и карциноми, особено базалиоми. Налице е фотофобия и намалена зрителна острота.

При тирозиназопозитивният тип пpoизвoдcтвoтo нa мeлaнин мoжe дa зaпoчнe пpeз дeтcтвoтo и кожата постепенно се пигментира с възрастта, придобивайки жълтеникав цвят с поява на лунички, а очите стават кафяви. При излагане на слънце, лицата с непълно изявен албинизъм мoгaт дa пpидoбият и тeн. Кocaтa мoжe cъщo дa пoтъмнee през пубертета. Цвeтът нa oчитe мoжe дa e paзличeн и дa вapиpa oт мнoгo cвeтлocин дo кaфяв и дa ce пpoмeня c вpeмeтo.

Частичен (очен) албинизъм. Албинизмът засягащ само очите се унаследява по полово-свързан път. При частичния албинизъм липсата на пигмент засяга очите, а кожата и косата може да са нормално оцветени. Симптомите на очния албинизъм са късогледство, далекогледство, нистагъм, астигматизъм и фотофобия.

Парциален (ограничен) албинизъм. Albinismus partialis, пиебалдизъм. Унаследява се автозомно доминантно и се проявява с бял кичур коса и депигментации по челото, гръдният кош и около лакетните и коленни стави.

КАК СЕ ПОСТАВЯ ДИАГНОЗАТА АЛБИНИЗЪМ?

Назначава се специфично изследване на кожата – ДОПА реакция, прави се електронномикроскопски тест. Поставянето на диагнозата албинизъм не е трудно, в предвид характерните прояви на заболяването.

КАК СЕ ЛЕКУВА АЛБИНИЗМЪТ?

Не съществува сигурно лечение. Основно правило е да се избягват слънчевите облъчвания. Необходимо е носенето на тъмни очила, шапки, чадъри и прилагането на фотозащитни средства.